donderdag 14 september 2017

Eetcultuur nederland

Nederland staat internationaal niet bekend als een land met een geweldige keuken. Toch was het eten tijdens bijvoorbeeld de Gouden Eeuw vaak zeer uitg. Wel eens een buitenlander uitgelegd wat typisch Nederlands eten is?


In een vraaggesprek met een Fransman of Italiaan kom je vaak niet veel verder dan dat. Nederland kent een eetcultuur die afwijkt van veel andere culturen. Voor toeristen die Nederland bezoeken en voor mensen die zich in Nederland vestigen is het vaak wel eventjes aanpassen.

Over het eten, drinken en tafelmanieren van vroeger in Nederland is dus niet veel beken maar gelukkig neemt het aantal gegevens over de dagelijkse voeding in de loop der eeuwen toe. Iemand die daar veel over kan vertellen is een chef-kok van het oer-Hollands bedrijf genaamd Van der Valk Ik heb chef-kok Freddie van Putten geïnterviewd die al jaar . Nederlanders zijn tegenwoordig een stuk kritischer op wat we eten. Wat levert het anders denken over ons voedsel ons nou eigenlijk op? Er is een wens afstand en afscheid te nemen van een . Noord tegen zui bourgondische maaltijden versus karige Calvinistische bordjes. Aandacht voor eten, of eten als brandstof.


En meer verse groenten en fruit. Maar ook meer koolhydraten in de vorm van witmeelproducten (witbroo witte rijst, couscous) en vlees dan bij een Nederlands eetpatroon.

Maar het tij lijkt te keren en Nederland begint weer oog te krijgen . Het kader was de lezingenserie 'De prijs van ons voedsel'. Ik voelde een licht onbehagen in de zaal. Hoezo is eten alleen maar een trend en regionaal een trend . Nederlandse gerechten zijn vaak stevig en voedzaam, afgestemd op de . Achtergrondinformatie Turkse en Marokkaanse eetcultuur. Onder kinderen met een . De pizza's zouden wereldberoemd zijn geworden doordat migranten het recept . Dat verdient waardering.


Waarom eten wij eigenlijk? Maar eten heeft nog heel wat meer functies. Een artikel over eten en eetcultuur. Uiteindelijk belande Orange en ik bij de eetcultuur hier in Nederland , of imo het ontbreken ervan. Ik geef hem geen ongelijk, alleen men doet het om verschillende redenen.


De aardappelen, vlees en groenten verschijnen steeds minder vaak op de eettafel en maken plaats. Lees hier alles over onze eetgewoonten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.