maandag 6 november 2017

Recept yoghurt maken

Mij moeder deed het toen ik klein was maar wist eigelik niet meer hoe ze dat deed de verhoudingen. Tis hier een laboratorium, maar voor zelf yoghurt maken zijn de benodigdheden erg overzichtelijk: thermometer, machine, halfvolle melk en start yoghurt. Je kunt ook heel eenvoudig yoghurt maken in een yoghurtmachine ! Makkelijk recept om zelf yoghurt te maken met of zonder yoghurtmachine : ideaal om op superhete zomerse dagen goedkoop fruitsmoothies te maken met eigen yoghurt. Niets is makkelijker dan je eigen yoghurt te maken op basis van enkele eetlepels levende yoghurt uit de winkel, melk en een zeer warme .

Toen hangop nog niet industrieel werd gefabriceer werd dit veelal thuis met de hand gemaakt. Hangop wordt bereid uit karnemelk of yoghurt. Hiertoe nam men een vochtige theedoek, die men losjes spande over een schaal door middel van. Je kan ook meer of minder yoghurt maken , maar ik gebruik altijd minimum deel yoghurt met delen melk en maximum deel yoghurt met delen melk. De afgelopen weken ben ik weer flink aan het fermenteren geslagen.


Daar ga ik weer een nieuwe lading appelazijn van maken. Een eenvoudig recept voor de doe-het-zelvers om thuis heerlijke romige yoghurt te maken.

De yoghurt is veel lekkerder én goedkoper dan yoghurt uit de winkel. In de uitzending zag je hoe Ersin samen met zijn tante verse yoghurt maakt. Wil jij dit thuis ook doen?


Lukt de yoghurt op een gegeven moment niet zo goed meer dan kun je het beste een nieuw pak yoghurt (halve liter) kopen. In dit korte filmpje laten we je zien hoe je thuis yoghurt kunt maken ! Zelf yoghurt maken is echt niet moeilijk maar je moet wel wat geduld hebben. Je moet namelijk een yoghurtcultuur kiezen die je erg lekker vindt want zo zal jouw yoghurt dan, als het goed is, ook gaan smaken. Griekse yoghurt is een dikke, romige en erg smakelijke variant van het traditionele zuivelproduct. Als je toevallig teveel hebt gemaakt en niet weet wat je ermee moet doen kun je de yoghurt ook gebruiken in heel veel overheerlijke recepten.


En wil je geen gepasteuriseerde melk meer gebruiken, dan gebruik je net als ik rauwe melk. Als je die zelf maakt kom je uit op ongeveer inclusief elektra. Voor gewone yoghurt is het verschil minder spectaculair, maar de smaak van zelfgemaakte yoghurt is echt super en alleen . Dat zijn de ( goede) melkzuurbacteriën die je nodig hebt om van gewone melk yoghurt te maken. Belangrijk bij yoghurt maken is de temperatuur die rond de 42° C moet blijven hangen. Dus warm een liter melk en 125ml levende yoghurt op tot 45°C, meng ze goed met elkaar en hou ze op 45°C door de potten au bain-marie.


Dit zijn goedaardige darm bacteriën: probiotica.

Ze produceren enzymen die je lichaam. Yoghurt is van nature een erg gezond product. Maar je kunt ook gewoon de yoghurt in een hooikist maken. Filed under recepten and tagged with dessert, vegetarisch.


Van deze lekkere zelfgemaakte yoghurt kun je weer heerlijke yoghurtsmoothies maken , maar dat is een volgend recept. Even roeren voor gebruik en eet smakelijk. Handig keukengerei nodig? Zie hier alle informatie over de keukenmachine . Met het standaard recept maak je per bereiding 8ml yoghurt.


Met de onderstaande tips kun je eenvoudig minder yoghurt maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.