woensdag 3 april 2019

Hoeveel water in snelkookpan

Let op: Doe nooit de precies berekende hoeveelheid vocht in de pan, neem altijd deciliter reserve. Deze hoeveelheid is in principe voldoende voor een kooktijd van minuten. De snelkookpan werkt onder druk die opgebouwd wordt in de pan. Onder druk stijgen de interne temperaturen in de pan boven het normale kookpunt van water , zodat voedsel sneller gaar is. De BK snelkookpan gaart voedsel keer zo snel als andere kook- methoden.


Braden, bruin bakken, stoven, koken in water of met stoom, snel ontdooien.

Bij elk recept wordt de nodige hoeveelheid water aangegeven. De werking van de snelkookpan berust op een natuurkundig principe: het kookpunt van water stijgt evenredig met de druk in de pan. Als vuistregel kan je aanhouden dat met iedere 10°C warmer de kooktijd halveert. Door de hogere temperatuur is je eten sneller gaar. Ideaal voor stoven, koken of zelfs stomen.


Niet alleen de hoge snelheid is enorm fijn, ook het lagere energieverbruik is mooi meegenomen. Een snelkookpan is een ontzettend handig stuk keukengereedschap. Over het gebruik van snelkookpannen zijn nog wel eens vragen. Daarom vertellen wij je graag hoe je het meest .

Een hogedrukpan, ook wel snelkookpan genoem is een pan waarin levensmiddelen onder druk worden gekookt, waarbij de kooktemperatuur hoger is dan 100° Celsius en de gerechten. Weliswaar is het een zware pan met een grote warmtecapaciteit, maar er hoeft maar weinig water aan de kook te worden gebracht. Na enkele minuten bereikt de snelkookpan al een temperatuur tot 1graden Celsius. Vanaf dat moment ontsnapt er stoom door het stoomgat. Een deel van het water verdampt en ontsnapt namelijk alsnog uit de pan tijdens het koken en we willen absoluut voorkomen dat een hogedrukpan droog kookt.


Kijk in de gebruiksaanwijzing hoeveel water uw fabrikant aanraadt. Deze heeft een drukindicator, dat had mijn oude pan niet. Nadat je het water hebt. Ik heb mijn nieuwe pan getest. Ik deed er een liter water in en kookte dit minuten onder druk.


Daarna liet ik het water afkoelen, zonder de pan te openen. Toen het koud genoeg was, keek ik hoeveel er nog over was. Volgens de maatbeker was . In een snelkookpan verdampt bijna niets. Dus dan heb je minder water nodig. Ik ken twee manieren om de juiste hoeveelheid water te bepalen.


De eerste gebruik ik als ik vrij veel rijst kook, zoals voor een gezin of groep. Het gaat zo: Ik was de rijst en doe hem in de pan. Ik zorg dat de rijst overal in de pan .

Het geluidssignaal en het lampje van de kookwekker verwittigen u wanneer u het vuur zachter moet zetten en wanneer de kooktijd is afgelopen. Een kookboek met recepten wordt bij uw snelkookpan geleverd zodat u elke dag klassieke, . In de winkel is meten gemakkelijker dan vol gooien met water (al wat het maar omdat een meetlint goed in je jaszak past en je maar zelden tot liter water bij je hebt). Het vullen van een snelkookpan is op eigen risico.


Mocht je boven de toegestane limiet vullen, ben ik er niet verantwoordelijk voor als er dingen mis . Wel moet je rekening houden bij het toevoegen van water met de grote lege volume in je pan als je weinig eten erin doet. Lucht wordt automatisch verwijderd en. Ben je dat vergeten, gebruik dan de snelle weekmethode van Johannes van Dabreng bonen eerst aan de kook en laat ze afkoelen in het kookwater.


Kook ze daarna gaar in de snelkookpan. Water gaat koken omdat bij een bepaalde temperatuur onder het oppervlak de watermoleculen zó heftig bewegen dat ze losslaan uit dat wateroppervlak. Deze naam geeft het werkingsprincipe van de snelkookpan aan: door de hogere druk in de pan kookt het water bij een hogere.


Lees voor het eerste gebruik van de snelkookpan deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. Stel de pan niet ter beschikking aan iemand die de gebruiksaanwijzing niet van tevoren gelezen heeft. Houd kinderen weg van de snelkookpan als deze in gebruik is. Gebruik de snelkookpan alleen voor het in de .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.