woensdag 20 juli 2016

Brood bakken zonder suiker en zout

Brood bakken zonder suiker en zout

Heb een Panasonic broodbakmachine en gebruik voor brood 2gram volkoren spelt en 2gram wit speltmeel. Gebruik een programma van uur. Ik deel graag mijn standaard broodrecept met jullie, zodat ook jullie lekkers vers brood kunnen bakken.


Gist is een levend ( micro) organisme, een zogenaamde eencellige schimmel. De bekendste soorten gist zijn bakkers- en biergist. Ik zal me hier richten op het bakkersgist, dat vooral wordt gebruikt bij de bereiding van brood.


Wat is de functie van gist? Stap 1: het deeg maken voor het suikervrije brood. Speltmeel en –bloem doe ik in een kom samen met het gist en de zout. Dan doe ik het lauwe water erbij en zet de keukenmachine aan. Zelf een rogge speltbrood bakken is supersimpel!


Dit is een 1 suikervrij en lekker brood om bijvoorbeeld te maken voor een zondagse brunch. Deze supergezonde graanvervanger is ook perfect om een boekweit brood van te bakken. Suikervrij en Glutenvrij Boekweit Brood. Verwarm de oven voor op 200°C.


Een gezond volkorenbrood zonder toegevoegde suiker en een laag zout - en vetgehalte. Hoeveelheden voor één brood (ca sneetjes). Het brood kan in een broodbakmachine of in een gewone oven worden gemaakt.


Brood bakken zonder suiker en zout

Als meel kunt u het beste een . Je kunt echter ook prima brood bakken zonder suiker. Ook meel - zeker wit meel, dus bloem - is trouwens en soort suiker en voedt dan ook op vergelijkbare wijze de gist. De suikers uit meel worden alleen. Bovendien is het brood beter . Om zelf brood te bakken heb je niet veel nodig: bloem, gist, water en een snuifje zout. Gedroogde gist koop je in zakjes of in een groter pak (maar dat is alleen interessant als je echt elke dag brood gaat bakken ). Dat is niet echt nodig: brooddeeg rijst ook zonder suiker.


Een bakker voegt zout toe aan het deeg wat hij gebruikt voor het bakken van brood. Ik doe dat al jaren niet meer anders. Vroeger gebruikte men maar door een afspraak die is gemaakt in de. Jarenlang hebben we op deze manier met gist brood gebakken in een broodbakmachine zonder een probleem. Ipv geraffineerde suikers wordt appelstroop aan het deeg toegevoegd.


Brood bakken zonder suiker en zout

Het eventueel toegevoegde vet maakt dat het brood (in theorie) minder snel oudbakken wordt. Mijn basisbroden bestaan alleen uit meel, zout , gist en water. Een rekenvoorbeeldje om het nog iets duidelijker te maken. Kijk in de gebruiksaanwijzing van de broodbakmachine hoeveel deeg het apparaat maximaal kan hebben en pas je recept hier op aan. Weeg de ingrediënten zorgvuldig af.


Als je een suikervrij brood wilt bakken moet je het zout ook weglaten. Brood zonder zout is echter redelijk smaakloos. Ik kies er daarom liever voor om . Hier vind je een handig overzicht van bakrecepten zonder suiker. Ik deed een rondje inspiratie op via het internet en dacht dat het een leuk idee zou zijn om zoete bakrecepten zonder suiker met jullie te delen. Een bananenbrood mag niet ontbreken in dit lijstje met suikervrije recepten.


Ook van de gevormde alcohol blijft niets over omdat dit tijdens het bakproces door de verhitting verdampt. Overigens kun je prima een brood bakken zonder suiker. Tenslotte zijn de basis ingrediënten van elk broodrecept bloem of meel, water, gist en zout. Als er al suiker aan brood wordt toegevoegd is dat vaak in de vorm . Zonder gist zal het deeg niet rijzen, teveel gist doet het deeg verzuren.


Daarnaast speelt ook de meelsoort en de manier van kneden een belangrijke rol. Tijdens deze activiteit experimenteren we met: de hoeveelheid gist, suiker , boter en zout , de meelsoort, de rijstij kneedtijden en baktijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.