donderdag 4 mei 2017

Droger kosten per keer

Van alle huishoudelijke apparaten is de wasdroger de grootste energieslurper! Energiekosten van de wasdroger. Onlangs kreeg ik de vraag wat het gebruik van een wasdroger per keer kost.


Die vraag heb ik voor een wasmachine al een keer beantwoor dus ben ik ook maar eens gaan rekenen voor een wasdroger. Dit keer was een bijkomende vraag of er veel verschil in kosten is . In deze tabel zijn de gemiddelde energiekosten per energieklasse berekend.

Gebaseerd op 1droogbeurten per jaar, een energietarief van €per kWh, en wasdrogers met een vulgewicht van kilogram die maximaal gevuld zijn. Zo weet je ongeveer wat een wasdroger uit een bepaalde energieklasse per jaar kost. Het energieverbruik en de energiekosten per jaar zijn een indicatie, gebaseerd op een typisch Nederlands verbruik van keer per week. Dat wijkt af van de Europese cijfers waar het energielabel vanuit gaat. De berekening is op basis van wasdrogers met een capaciteit van kg die gemiddeld (dus niet helemaal vol) . Je hoort het wel vaker: je droger kun je maar beter goed volstoppen.


Want het scheelt je een hoop geld. Drogen in de wasdroger kost drie tot vier keer zoveel stroom in vergelijking met het wassen. Je kunt geld besparen en het milieu sparen door ervoor te kiezen om de was te drogen op een droogrek of op een waslijn.

Indien je er toch voor kiest om de wasdroger veel te gebruiken, zorg dan in ieder geval . Aan stroom kost uw droger bijna keer zoveel als de wasmachine. Het jaarlijks energieverbruik van een droger in een gemiddeld Nederlands huishouden is ongeveer 4kWh. De energiekosten per jaar zijn ongeveer € 4- – Een condensdroger kost rond de € 50-. Vergelijk details en kosten voor elektraverbruik van de nieuwste wasdrogers. Zie gelijk hoeveel u per jaar verbruikt met een nieuwe droger.


Wat kost wassen en drogen en baden of douchen? Dat hangt af hoe u het water verwarmd en hoeveel water u gebruikt. Het Nibud zet de kosten op een rij. Heeft te maken met wat voor droger het is (lucht of condens) heeft te maken met het toerental van je droger en hoeveel energie je droger verbruikt. Vervolgens gooien we een groot deel in de wasdroger.


Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Of hang jij je was liever op? Slim, want dat scheelt in energiekosten. Vul je wasdroger maximaal. Gasverwarmd met luchtafvoer, € 3 € 17.


Net als wasmachines hebben wasdrogers in de afgelopen jaren een grotere vulcapaciteit gekregen. Het verbruik per kg is bij het drogen iets lager geworden, maar alleen als de droger goed gevuld is. Milieu Centraal berekende dat je met een zuinige warmtepompdroger na jaar 2euro goedkoper uit bent dan met een B-label droger.

Uit onderzoek bleek dat een warmtepompdroger die rond de €7kost in jaar €2euro aan energie verbruikt wanneer je hem tot keer per week gebruikt. Het gaat om een bedrag in guldens, per droogbeurt (kg). Zelfs sommige nieuwe drogers die gebruik maken van oude techniek, verbruiken nog steeds bijna hetzelfde bedrag aan stroom per droogbeurt. Dat telt zo snel op, dat goedkoop bij drogers echt duurkoop is. Gebruik je je oude droger keer in de week, dan kost je dat €1euro(!) per jaar aan stroom.


Met een energiezuinige wasdroger kun je geld besparen. Wasdrogers gebruiken enorm veel stroom. Bespaar meer dan EUR 20- per jaar door zuinig te drogen. Wanneer je rekening houdt met de energiekosten hoeft dit echter niet zo te zijn.


Neem bijvoorbeeld onderstaande . Hoeveel kost het gebruik van uw droogtrommel per jaar? Kiest u voor een toestel met een warmtepomp en met een belading van kg, dat u gemiddeld drie keer per week laat draaien, dan moet u erop rekenen dat u jaarlijks € tot € betaalt voor uw elektriciteit, als u het toestel correct onderhoudt. Zo kunt u € 9per jaar besparen.


Gemiddeld drogen wij keer per week, of 1keer per jaar. Een droger gebruikt per droogbeurt ongeveer kWh, dit kost € 84. Als u de was keer buiten ophangt bespaart u 1kWh of ruim € 4- per jaar.


Langer drogen bij een lage temperatuur bespaart energie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.