woensdag 25 oktober 2017

Frituren in pan olijfolie

Ja maar je moet dan wel goed oppassen als je met een gasvuur werkt. De dampen kunnen dan makkelijker ontbranden, omdat deze dichter bij het vuur zijn. Zeker geen water opkappen.


Je kunt olie of vet verhitten in een kookpan en daarmee frituren , maar het is gevaarlijker dan in een electrische frituurpan , zeker als je op gas kookt (is open vuur en kans op vlam in de pan ). Als je gaat frituren in een kookpan houd dan altijd een thermometer bij de hand en houd de temperatuur van het vet in de gaten: ga . Allerhande laat in deze video zien hoe je veilig kunt frituren en welke materialen handig zijn om.

Op je frietketel staat doorgaans een temperatuurregelaar, maar wanneer je olie in de wokpan giet, is het meestal raden naar de temperatuur. Om te toetsen of de olie heet genoeg is, gooi je er een klein stukje brood in. Daarna kan je de ingrediënten die je wil frituren in de pan. Ik ben bang dat de olie dan niet heet genoeg wordt of zo, heeft iemand hier ervaring mee? Ik heb nog een fles zonnebloemolie staan, die zou je daar toch voor moeten kunnen gebruiken, . Is het slecht om dezelfde Spaanse olijfolie meerdere malen te gebruiken voor frituren ? In ecologische termen is het hergebruik van.


Neem een braadpan of een koekenpan. De pan moet diep genoeg zijn om de meeste voedingsmiddelen ondiep in te kunnen frituren.

Je kunt ook een diepere pan nemen, die je dan voor maar één vierde vult met olie. Giet de olie in de pan , zet het vuur aan en houd de boel in de gaten. Als de olie te heet wordt en gaat . Denk wel even aan de veiligheid als je in een andere pan dan een daarvoor bedoelde electrische frituurpan frituurt!


Dus ALTIJD even je gas UIT zetten als je iets in de olie gooit. Stel dat het eroverheen bruist, dan heb je je keuken niet in de fik staan. Dus olie heet maken, dan het gas uit, dan de te frituren. Stap voor stap frituren. Vul een frituurpan voor maximaal de helft met olie.


Dat komt omdat olie kan gaan bruisen. Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: tussen de 1tot 175°C. Voor friet is 150°C geschikt en voor kroketten en deegwaren zoals oliebollen is 170°C. Hete olie of vet kan vlam vatten. Nu zal het beetje olie of boter waar iets in gebakken wordt weinig gevaar opleveren, maar een ( frituur ) pan vol met olie of vet die vlam vat kan een reëel gevaar zijn.


Frituren is het gemakkelijkst in een frituurpan , omdat daar de temperatuur geregeld kan worden. Het kan ook in een gewone pan. Alleen de temperatuur moet dan met een thermometer gemeten worden of testen met de broodkorst. Ik heb gisteren op de hoogste stand gefrituurd.


Wat is de beste stand om te frituren op een kookplaat?

Onze kookplaat heeft standen . Frituren wil zeggen dat je het voedsel in de hete olie onderdompelt. Deze stof ontstaat sowieso als je eten boven de 1°C verhit (en daar zit je zo aan, ook als je in een koekenpan bakt), maar naarmate je heter verhit . Kies olijf-, zonnebloem-, maïs-, arachide- of speciale frituurolie. Wanneer deze olie tot 1graden verhit wordt, kunnen schadelijke stoffen ontstaan.


Gebruik bij frituren geen extra vierge olijfolie. Het soort frituurvet heeft echter geen invloed op de totale vet- en calorieaanbreng van de frieten. Frieten gebakken in frituurvet . Frituren bij een te hoge én bij een te lage temperatuur is niet goed. Te laag wil zeggen lager dan 1graden Celsius. Ook zal de smaak minder zijn.


Boven de 1graden kan de friet weer te heet worden, waardoor de buitenkant . Over de mythes die zeggen dat eieren ongezond zijn en dat we minder zout in ons voedsel moeten eten, het is bewezen dat ze fout zijn. Dit geldt ook voor de mythe dat olijfolie niet gebruikt zou moeten worden om te koken. Dit is waar de echte voordelen van extra virgin olijfolie naar boven komen. Als frituurvet zijn alleen vetsoorten geschikt die hoog verhit kunnen worden zonder daarbij te verbranden, zoals speciaal vervaardigd frituurvet of niet koud geperste olie. Misschien is de frituurpan te klein voor oliebollen en moet je een gewone pan op fornuis gebruiken, blijf er dan altijd bij en houdt kinderen uit de buurt.


Brandende frituur olie kan je vaak alleen maar blussen met schuimblussers. Bij te koud vet of olie wordt het baksel veel te vet. Als je geen elektrische frituurpan hebt: - doe een stukje witbrood in de pan , is het in seconden bruin, dan is het vet heet genoeg.


Bij het oliebollen bakken moet een druppeltje deeg gelijk weer naar de oppervlakte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.