woensdag 6 december 2017

Biertap schuimt teveel

Veel te veel schuim tijdens tappen. Na het proces van het zelfbouwen van een tapinstallatie is het aangebroken om hem te testen ^_^ (het zou een tijd worden), en heb een L fustje bestel en aangesloten. Andersom geldt hetzelfde als de temperatuur van het bier lager wordt moet u de COdruk ook lager zetten. Heeft u de druk te laag staan dan komt er veel schuim uit de biertap.


Zodra de temperatuur van uw bier veranderd dan moet u ook de CO2 . Het weer als oorzaak van een tapprobleem. Het komt in de beste horecafamilies voor: overmatig schuim aan de tap. En het kan altijd meerde oorzaken hebben.


De tapdruk kan gewoon verkeerd staan ingesteld of er kan sprake zijn van een koelprobleem, waardoor de temperatuur van het bier te hoog . De jaarlijkse Tapwedstrijden op de Horecava laten zien hoe belangrijk en tegelijkertijd moeilijk is een goed bier te tappen. Dit is van groot belang bij het biertappen. Bij een te hoge druk spuit het bier eruit en bij een te lagen druk krijgt u alleen maar schuim. Dus zodra u merkt dat de snelheid van het stromen van het bier sneller wordt moet u de druk verlagen.


Of als u merkt dat er meer schuim uit komt dan gewenst dan moet u de druk verhogen. Ook bij stalen vaten krijg je vaak meer schuim bij lagere druk met name als er een 2e gisting of. Zoals elk jaar hebben we voor ons huisfeest een biertap gehuurd. Echter is het ook elk jaar een probleem om de koolzuurdruk goed afgesteld te krijg zodat we niet alleen schuim serveren.


Zorg tijdens het tillen dat je het fust niet teveel schudt. Voorinformatie Als je voor het eerst een biertje tapt is meestal het probleem dat je TE VEEL SCHUIM in het glas krijgt. Te veel schuim komt bijna altijd doordat je de tap te langzaam open en dicht doet.


Zorg er altijd voor dat de biertap helemaal open is wanneer u tapt en dat u de tapinstructies in de gebruiksaanwijzing volgt. Gebruik altijd schone bierglazen wanneer u bier gaat tappen. Reinig de glazen grondig in warm water met een beetje afwasmiddel (echt niet te veel gebruiken!).


Spoel de glazen daarna grondig af met koud stromend kraanwater. Vet en zeep zijn funest voor het schuim ! De juiste mensen op de juiste plek. Controleer stekker van koeler. Zet in een snelle beweging de tapkraan open en laat een beetje pils naast het glas lopen. Zo wordt schuim , dat mogelijk in de opening van de tapkraan zit, verwijderd.


Bij het tappen van meerder glazen achter elkaar, laat je alleen bij het eerste glas een beetje bier naast het glas stromen. Houd daarna het glas schuin . Om het bier uit een fust te persen richting de tapkraan heb je druk nodig in de vorm van koolzuurgas (of lucht). Wanneer je teveel schuim tapt door bijv. Dat zijn die bekende 1 . Hoe lager de temperatuur van de opslag, hoe lager de druk is die je nodig hebt op het vat.


Bij de correcte druk kun je per minuut drie tot vijf biertjes tappen. Als de druk op het fust te hoog is zal het bier te veel gaan schuimen en kan het bier te scherp van smaak worden. Een te lage druk daarentegen veroorzaakt . DE = Hendel horizontaal tijdens het tappen. Behandel de Cooltap met zorg. Vervoer de Cooltap altijd rechtop.


Het fust moet voor het gebruik minimaal uur rust gehad hebben anders kan er teveel schuimvorming tijdens het tappen ontstaan. Hoe tap je nu een perfect biertje? De ene krijgt geen schuimkraag de andere krijgt juist teveel schuim.


Het tappen van een biertje ziet er makkelijker. Gevolg, lauw bier en te veel schuim. In noodgevallen kunnen natte doeken daarbij helpen. Bedenk echter wel dat het biertappen op . Veelgehoorde klachten van thuistaps: ze gaan snel stuk, ze koelen niet goed en produceren te veel of juist te weinig schuim. Om het over het aansluiten van die zware fusten maar niet te hebben.


Als de temperatuur van het bier in het vat goed koud is, dan is de tap kwaliteit van alle drie de systemen prima in orde. De Beertender kan alleen fustjes van liter aan en de Perfect Draft alleen liter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.