vrijdag 30 november 2018

Huis opruimen spullen weggooien

Hoe ouder we worden, hoe meer spullen we om ons heen verzamelen. Dat mooie beeldje van oma, die ketting uit Zuid-Afrika, tekeningen van je kinderen: noem het maar op. Deze spullen hebben allemaal een herinnering. Maar al die andere dingen die je niet weg wil gooien, heb je die echt nodig?


Zolang we ons gevoel volgen, kunnen we niet opruimen.

Tips voor als je moeite hebt met spullen weggooien. Groei je bij wijze van spreken uit je huis omdat je zoveel spullen hebt? Wij geven tips om spullen weggooien makkelijker te maken. Je huis opruimen kan een vervelend klusje zijn.


Want sommige dingen gebruik je nou eenmaal niet meer, maar ze zorgen wel . Hoe dan ook, de rommel maakte je een soort outcast, het drukte een enórm stempel op je leven, je was doodongelukkig met je rommel, en als je ging opruimen , zou dat je leven radicaal veranderen. Loslaten, opruimen en weggooien is een van de effecten van de MIR-Methode. Loslaten van oude emoties, ballast van het verleden en weggooien van spullen.

Het ruimt zo heerlijk op! Een professional organizer helpt je om orde te scheppen in de chaos, als je het zelf even niet meer overziet. Ik help je met opruimen in huis. Staat jouw huis vol met spullen ? Je wordt er gelukkiger van, blijkt uit onderzoek. Dit opruimen kun je doen met het Minimalisme-spel waarbij je een maand lang iedere dag iets wegdoet, en iedere dag één ding meer.


Psychologe Janneke Gaanderse is een groot voorstander van weggooien. Want realiseer je ding: je kunt prima spullen weggooien zonder dat je daarmee de fijne herinneringen aan vroeger kwijtraakt. Geniet van het momentje. Wat het opruimen daarnaast wat soepeler maakt, is nog even je laatste momentje met het object pakken. Dus hup, trek die oude jurk aan waar je geen afscheid van kunt . Een slim advies van collega Opruimen Francine Jay: kies eerst voor elke ruimte in het huis welke spullen daar absoluut in thuishoren.


Een huis kent vele hoeken en gaten en je kunt – mits je het een beetje goed verdeelt – veel van je spullen wegstoppen en uit het oog verliezen. Enkel concentreren op weggooien is niet het antwoord van een opgeruimd bestaan. Heb je je voorgenomen om het huis eens lekker uit te mesten?


Daar hoef je heus geen heel weekend voor vrij te nemen: als je iedere dag een beetje doet kom je er ook.

Ga je binnenkort eens flink je huis opruimen ? Waarschijnlijk heb je al bedacht dat er daarbij ook spullen weggegooid moeten worden. Je zal niet de eerste zijn die enthousiast aan het ontspullen slaat, maar achteraf spijt krijgt. Op de achterflap van haar boek staat dat Marie Kondo het in de trein las, en vervolgens bij thuiskomst meteen als een wilde ging opruimen ! Toen ons vorige huis in de verkoop ging,heb ik heel veel spullen weg gedaan. Veel mensen halen meer spullen hun huis binnen, dan eruit gaat. En dan slibt je huis vol.


Niet iedereen is goed in weggooien , maar iedereen kan het leren. Maar volgens trendvoorspeller en schrijver van Stuffocation, James Wallman, maakt teveel spullen ongelukkig. Ze gelooft dat je je moet focussen op spullen die geluk aanwakkeren (spark joy) in je huis , en dat je alles wat dat niet doet moet weggooien. Voordat je kunt beginnen met weggooien en opruimen moet er eerst een mentale knop om.


Ook dit bewaarmotief geldt niet alleen voor mensen die hun huis volstapelen met spullen. Zij doen het alleen in heviger mate, weet Steketee. Door de emoties die hun bezit oproept, hebben mensen die aan verzamelzucht lijden moeite hun spullen in verschillende categorieën .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.