donderdag 25 april 2019

Sinaasappelsap net zo slecht als cola

Sinaasappelsap net zo slecht als cola

Ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank. Een glas sinaasappelsap is net zo ongezond als een glas cola. Vice-voorzitter Daan Kromhout van de Gezondheidsraad legt uit . Maar dat maakt jus d'orange niet even ongezond als cola want in de jus zitten ook vezels en vitamines. Richtlijnen zijn goed maar kunnen ook voor . Omdat je dan alle vezels opeet en niet de helft in de sapcentrifuge laat zitten. Omdat de vrucht, mede daardoor, sneller . Andere vruchtensappen, zoals appelsap en druivensap, bevatten amper vitamines, en zijn dus praktisch net zo slecht als cola.


Fruit is trouwens wél gezond! Toch zit ook in een glas vers geperste sinaasappelsap net zoveel suiker als in een glas cola. Om terug te komen op de vraag in de kop van dit artikel: ja, als je alleen kijkt naar het suiker gehalte is sinaasappelsap net zo slecht of zelfs slechter dan cola. Sinaasappelsap bevat namelijk meer fructose.


Het tegengif voor fructose zijn vezels. Pas geleden keek ik naar het programma broodje gezond op NPO 3. Daar ging het over de vraag of verse sinaasappelsap net zo slecht is als cola. Regelmatig krijgen wij het te horen.


Sinaasappelsap net zo slecht als cola

De voedingsadviezen van de Gezondheidsraad deden de afgelopen week veel stof opwaaien. Zo zette de raad sinaasappelsap in hetzelfde rijtje als cola. Is het dan ook net zo ongezond vroegen veel mensen zich af?


Dat niet, maar het scheelt niet veel. Het gaat voornamelijk om de gigantische . Als je een sinaasappel uitperst, gooi je namelijk het gezondste, de vezels, van die sinaasappel weg. Je drinkt het sap, dat alleen bestaat uit water, . Vruchtensappen zoals sinaasappelsap bevatten suikers en daardoor ook aardig wat calorieën.


Sinaasappelsap net zo slecht als cola

Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Gelukkig is wel duidelijk dat smoothies al . Vers geperst sinaasappelsap is toch ook gezond? Hierover valt te twisten. Vruchtensap bevat vitaminen, mineralen en fruitsuikers, maar ook van fruitsuikers krijg je glucosepieken in je bloedsuikerspiegel. Net zoals de suikers in cola dit ook veroorzaken.


Is sap net zo slecht voor je als cola? In deze aflevering onderzoeken Marlijn. Maar om hoeveel procent gaat het eigenlijk?


Wij eerder ook altij maar toen wij dit onder ogen kregen was het snel gedaan met de pret. Vorige week shockeerde de WHO ons nog door te melden dat bacon – of eigenlijk al het bewerkte vlees – toegevoegd werd aan de lijst van kankerverwekkende middelen en dat kaas blijkbaar net zo verslavend is als morfine. Maar nu blijkt dus ook dat vers geperste sinaasappelsap niet zo gezond is als je . Likkebaardend bracht de NOS het nieuws.


Een glas versgeperst appelsiensap of ander geperst fruit: we dachten dat het goed voor ons was. Maar in de nieuwe richtlijnen voor een goede voeding die de Nederlandse Gezondheidsraad nu heeft uitgebracht, staat dat “het net zo ongezond is als een glas cola ”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.