donderdag 24 september 2020

Vaatwasser zuiniger dan handwas

Tips energiezuinig afwassen. Doe de afwas in ieder geval niet onder een lopende kraan, en spoel niet te lang voor met warm water. Gebruik je een vaatwasser ? Dan is met de hand voorspoelen niet nodig. Verwijder wel de etensresten, die kunnen gewoon in de GFT-bak.


Toch zitten er niet alleen maar voordelen aan het hebben van een vaatwasser.

Je verbruikt in de meeste gevallen namelijk veel meer energie dan met een handafwas. Een extreem zuinige vaatwasser doet het met liter. Wil je dus met de handwas minder water gebruiken dan met een vaatwasser dan mag je tijdens de complete afwas de kraan niet langer dan twee minuten.


Doe je dit wel, dan ben je uiteraard ook met een vaatwasser weer veel meer water kwijt. Deze zogenaamde energielabels variëren van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer zuinig en G voor minst zuinig. Vaatwassers zijn er in allerlei soorten en maten. Een inbouwmachine is over het algemeen een stuk duurder dan een vrijstaande wasser. Koop liever een vrijstaande met een A label, dan.


Ecologisch en economisch met de vaatwasser.

Opgelet: de afwasmachine die Katie gebruikt in haar voorbeeld verbruikt nog relatief veel elektriciteit, en veel hangt ook af van het wasprogramma dat je selecteert. Tegenwoordig zijn er afwasmachines op de markt met een energiezuinig label, die minder dan. Komt het warme water uit de kraan van een toestel met laag rendement, bijvoorbeeld een elektrische boiler, gasboiler of keukengeiser, dan is een A-label vaatwasser zuiniger. Die verbruikt doorgaans wel meer water dan een handafwas.


Doordat vaatwassers met hoge temperaturen schoonmaken, en tegenwoordig steeds zuiniger hun werk doen, maken ze hygiënischer en goedkoper schoon dan als je de afwas met de hand doet. Mits je de afwasmachine optimaal benut: dus alleen draaien als hij helemaal vol zit, en met een zuinig. Hoewel ik met afwassen minder energie gebruik dan met de vaatwasser , valt dit voordeel volgens mij weg tegen de stijging van het energiegebruik van de wásmachine.


Ik heb nu een zuinige vaatwasser en denk dat mij dat uiteindelijk het meeste oplevert. Goed nieuws voor wie een hekel heeft aan afwassen: een Duitse studie bewijst dat u nooit zuiniger de vaat kunt doen dan een moderne vaatwasser. Afwassen zou ik ook keer . Ruim vijftig procent van de Nederlandse huishoudens gebruikt een vaatwasser om de vuile vaat mee schoon te maken.


Er wordt zelfs vaak gesteld dat een vaatwasser energiezuiniger zou zijn dan met de hand afwassen. En was de afwas af, dan moest er alsnog een theedoek aan te pas komen, want ondanks stromen hete lucht droogde de vaatwasmachine nauwelijks. Hun tegenstander was een moderne, energiezuinige vaatwasser. Groot- Marcus komt nog met één argument voor de handwas op de proppen. Maar spoelt u vóór de handafwas alles af met heet water, dan is de vaatwasser zuiniger.


Het verschil in verbruik tussen handmatig afwassen en het gebruik van de vaatwasser is inmiddels te verwaarlozen. De vaatwassers van tegenwoordig zijn vele malen zuiniger dan de eerste modellen.

De gemiddelde afwasmachine . Ook als je met warm water voorspoelt. Als je snel even een paar borden, kopjes of glazen wilt afwassen, kun je beter met de hand afwassen dan de vaatwasser halfvol aan te zetten. Een vaatwasser verbruikt naast water namelijk ook een hoop energie. Dus wil je echt aardig zijn voor het milieu, dan is het een goed idee om een energiezuinige.


Maar de productie van vaatwassers is veel milieuvervuilender zijn dan de productie van afwasteiltjes. In dat opzicht is handafwas. Dat was jaar geleden en ondertussen zijn de vaatwassers veel zuiniger , dus er is kans dat ook het heet afspoelen nog uit kan.


Een zuinige vaatwasser verbruikt nu zelfs maar tien liter water per afwasbeurt. Een handafwas kost twintig liter extra. Dit heeft meerdere oorzaken. Zo is het bij moderne vaatwassers niet meer nodig voor te spoelen.


Bij elektrische warmwatervoorziening is een vaatwasser energiezuiniger , mits u het apparaat efficiënt gebruikt. In het verhaal wordt het hot-fill systeem aangeprezen als een zuinig alternatief. Eerst het goede nieuws: een vaatwasprogramma is energiezuiniger dan afwassen met de hand. Een moderne vaatwasser verbruikt gemiddeld kWh per cyclus.


Hoeveel energie kost afwassen met de hand? Dat is recht evenredig met de hoeveelheid warm water die je gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.