vrijdag 28 oktober 2016

Houtkachel gesloten verbranding

Dit zorgt voor een veilige en schone verbranding. Wanneer u alle ramen en deuren gesloten heeft zal er onderdruk in de ruimte ontstaan. Wanneer de houtkachel voorzien is van een externe luchttoevoer is deze niet meer afhankelijk van de ruimte waarin deze staat. We wonen in een jaren woning en willen graag een houtkachel plaatsen onder de schouw. Momenteel hebben we een oud model, deze is niet gesloten.


Kiezen voor een open haard met gesloten verbranding is een eenvoudig en goedkoop alternatief voor een open haard met open verbranding.

Voor alle haarden en kachels geldt een onderscheid tussen een open verbranding en een gesloten verbrandingssysteem. Voor iedere vorm van verbranding, of het nu om hout of om gas gaat, is er zuurstof nodig om de verbranding te laten plaatsvinden. Haarden en kachels die gebruik maken van gesloten verbranding krijgen lucht aangevoerd via een apart luchtkanaal naar de kachel door een buitenmuur of door een vloer. Vooral bij open haarden en oude houtkachels is dit het geval. Echter, de nieuwe generatie houtkachels en -haarden heeft een sterk verbeterde technologie met een optimale verbranding.


Kiest u voor een gesloten systeem met secundaire verbranding , dan worden de vrijkomende gassen - voor ze door de schoorsteen naar . Kan iemand me vertellen welke merken er goede inbouwcassettes verkopen met GOED gesloten verbranding ? De grote merken trekken hen hier blijkbaar niet veel van aan. Het hoeft voor mij zeker geen design liftdeur enz te zijn maar eerder een klassieke diepe haard met draaideur dat goed afsluit en .

Voordelen open - Minder hak en breekwerk - Geen permanente verbinding met de koude buitenlucht - Betere verbranding door hogere aanzuigtemperatuur? Wellicht handig om te weten is dat we binnenkort ook een WTW ventilatiesysteem krijgen. Mijn voorkeur gaat nu uit naar een gesloten systeem, . Gesloten houtkachels zijn veiliger, hebben een hoger rendement en geven binnenshuis minder fijn stof.


Zorg voor een voldoende hoge, schone schoorsteen die goed trekt. Vuur heeft zuurstof nodig. Een schoorsteen zuigt lucht uit je woning aan en verwijdert de verbrandingsgassen.


Het open systeem gebruikt zuurstof voor de verbranding uit de omgeving. De luchtafvoer gebeurt via de schoorsteen. De efficiëntie van een gesloten haard. Tegenover de open haard staat de gesloten haard.


Beide haarden verklappen al wat het voornaamste verschil is, namelijk een open of een gesloten verbranding. Bij een open haard zit er geen ruit voor de verbrandingskamer, bij een gesloten haard wel. Doordat de haard gesloten is, . Gesloten haarden zijn namelijk met een gesloten verbrandingssysteem ontwikkeld. Het rendement geeft aan welk percentage van de haar dat door de verbranding vrijkomt, daadwerkelijk in uw woonkamer terecht komt.


Een rookkanaal voor een houtkachel verschilt van een rookkanaal voor een gesloten gashaard. Tegenwoordig bestaan er diverse houthaarden waarmee je zowel gesloten als open kunt stoken. Zo geniet je van de charme van open stoken en profiteer je ook nog eens van de voordelen van een gesloten verbranding.

Merken als Spartherm en Barbas hebben houthaarden ontwikkeld met deze . Dat houdt in dat de zuurstof welke voor de verbranding nodig is, direct uit de ruimte waar de kachel staat word gebruikt. De nieuwste generatie kachels is uitgerust met een uniek dubbel verbrandingssysteem. Via de achterzijde van de houtkachel wordt er secundaire lucht aangetrokken. Dit betekent dat de nog niet volledige verbrande rookgassen alsnog . Het binnenste kanaal (meestal 10cm en bij grotere haarden 13cm) wordt gebruikt om, net als bij de open systeem gaskachel, de verbrande gassen af te voeren. De buitenste ring of kanaal wordt gebruikt om de zuurstof (voor de verbranding ) aan te zuigen.


Een houtkachel of open haard is gezellig, maar niet goed voor het klimaat en je gezondheid. Vind tips voor hout stoken en kachel kopen. Een conventionele openhaard of houtkachel werkt volgens het systeem van 'open' verbranding ( tekening 1).


Open en gesloten verbranding. Dat wil zeggen dat de, bij het verbrandingsproces benodigde, zuurstof aan de ruimte waarin de haard of kachel geplaatst is (meestal de woonkamer), wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.