Pompoenpitten – zelf pellen. Eet je regelmatig pompoen? Gooi de pompoenpitten niet weg. De pitten zitten, om te beginnen, in een dikke, vette massa van pompoenvruchtvlees.
Pluk ze eruit en was ze. De beste tip om de pitten los te krijgen van de draderige vezels is om alles in een grote kom te leggen .
Weken in zout, koken of pellen. Hoe zit het eigenlijk met die pompoenpitten ? Hoe maak je ze schoon en hoe kun je pompoenpitten roosteren? Dat ging voor geen meter. In dit blog een maniertje om toch die pompoenpitten te pellen ! Daar eten ze pepitas als gezonde snack. Als je ze gedroogd hebt, kun je de dikke schil eraf pellen.
Dit is een geduldig werkje. Elk zaadje snijd je met een schaartje open.
De witte omhulsels gooi je weg. Daar heb ik eigenlijk geen geduld voor. Ik heb geprobeerd om zelfgeoogste pompoenpitten te roosteren, dit was geen succes omwille van de harde buitenlaag. Hoe kun je de pitten pellen ? Hierbij een goed artikel over. Met een scherp mesje, of met stevige nagels.
Die laatste krijg je vooral als je ze vijlt in plaats van knipt (of bijt). Je wrikt een puntje van het mes of je (duim)nagel bovenin precies aan de zijkant in de pit. Het is licht verteerbaar en zit vol caroteen, die het lichaam kan omzetten in vitamine A. Ook kun je je salades ermee verrijken. Voorts kun je in principe pompoenpitten gewoon, ongepeld eten.
Van sommige soorten is de schil een beetje te dik (maar oliepersers weten daar wel weg mee) en wie écht alleen het delicate, verse zaadje wil proeven moet daarvoor maar het geduld voor het pellen opbrengen (en stevige nagels kweken) . Pellen hoeft niet, maar verwijder wel zo veel mogelijk vruchtvlees. Je kan de pompoenpitten. Laat de pitten een hele dag of nacht drogen en kruid ze met peper en zout, paprikapoeder, cayennepeper, kerrie of komijn.
Deze pompoenpitten pellen hoeft je gelukkig niet zelf te doen want dat hebben wij al voor je . Zit je niet met je handen in een vieze oranje bende te wroeten, dan ben je wel oneindig veel broze velletjes aan het verwijderen die binnen de kortste keren door je hele keuken dwarrelen. Nee pompoenpitten drogen .
Vorige week ontdekte ik dat je van de Japanse pompoen (ook vaak Hokkaido genoemd) de schil gewoon kunt meekoken als je soep maakt. Dit zijn de oranje pompoenen die je in bijna iedere supermarkt tegen komt. Eentje in navolging van de pompoen-mania van Haloween: Geroosterde pompoenpitten.
Ik lust zelf super graag pompoenpitten in mijn muesli, als zoute snack of als topping op bvb. Normaal ben ik lui en koop ik een pakje in de biowinkel,.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.