vrijdag 27 september 2019

Kledingindustrie china

China is verreweg de grootste exporteur van kleding in de wereld. Sindsdien is de kledingindustrie een belangrijke pijler van de economie waarbij de export van kleding explosief . Pauline Overeem is onderzoeker bij Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en analyseert bedrijven en toeleveringsketens, met een focus op textiel en kleding in Azië. Dat is procent van de hele export. Dit economische succesverhaal kent .

Een deel van de kleding met het label made in China komt in werkelijkheid uit Noord-Korea. Chinese textielbedrijven maken in toenemende mate gebruik van goedkope arbeid in het land. CA, HM, Primark en Zara. Maar ook Suitsupply en ScotchSoda worden schuldig bevonden.


De werkomstandigheden in lageloonlanden zijn vaak schrijnen maar steeds meer merken brengen hun kledingproductie dichter bij huis. Economist Lies Vissers (KULeuven) onderzocht in haar thesis waarom. Weet jij waar je kleding geproduceerd wordt?

Wong is coördinator van het in Hong Kong gevestigde Globalization Monitor, een organisatie die onderzoek doet naar de arbeidsomstandigheden van arbeiders in de Chinese speelgoed-, kleding - en elektronica-industrie. De beschuldiging werd gedaan door de Britse oud-journalist en onderzoeker Peter Humphrey. Hij vertelt over de twee jaar dat hij vastzat in een gevangenis in Shanghai. Vanwege lage productiekosten en de grote concentratie van bedrijven is het aantrekkelijk de productie van kleding in Azië te laten plaatsvinden. Naast China heeft Michiel milieuprojecten bij bedrijven uitgevoerd in ondermeer Mongolië, Chili, Costa Rica en de VS.


Grote kans dat die onder erbarmelijke omstandigheden is gemaakt in India. Althans, dat zeggen onderzoekers van de Schone Kleren Campagne (SKC). In China moeten producten aan een aantal normen en eisen voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van kwaliteit, gezondheid en etikettering.


Het is de vraag hoe lang China de grootste kledingfabrikant ter wereld blijft. Voor ieder product is een . Ook de aantrekkingskracht van landen in Afrika groeit. Dat geldt vooral voor grote Amerikaanse kledingbedrijven zoals.


Babylon produceert kleding voor onder meer HM en de kinderlijn van Zara. Zie de categorie Clothing of China van media Commons voor mediabestanden.

Artikelen in de categorie Kleding in China. Deze categorie bevat de volgende pagina's, van in totaal 3. Toen wij begonnen, werd er veel kleding in Oost-Europa geproduceerd. Nu het daar duurder wordt, kijken bedrijven naar Ethiopië en Myanmar . In de kledingindustrie gaat het er helaas niet zo mooi aan toe als de modebladen ons willen doen geloven. Bangladesh is na China de grootste kledingexporteur ter wereld.


Wij delen onthullende feiten over de. Door uitbesteding naar landen met lagere lonen worden er in het Westen nog maar weinig kleren genaaid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.