woensdag 25 september 2019

Verbruik keramische kookplaat inductie

Koken zorgt maar voor een klein deel van je energieverbruik in huis. Gemiddeld verbruikt een gaskookplaat jaarlijks mgas per jaar. Een inductiekookplaat gebruikt 1kWh per jaar. Een keramische elektrische kookplaat maakt ongeveer 2kWh stroom op.


Nog een kenmerk van inductiekookplaten is de snelle opwarmingstijd. De opwarming van twee liter water van 20° naar 95° gebeurt met een inductieplaat op iets minder dan minuten, voor gas iets meer dan minuten en voor vitrokeramische kookplaten minuten.

Ook het energieverbruik is aanzienlijk . Jij wilt dat je kookplaat binnen seconden warm is. Jij vindt een laag energieverbruik erg belangrijk. Jij hebt alleen een 2-polig stopcontact in je keuken. Bekijk alle keramische. Tegenwoordig bestaan er soorten kookplaten: elektrische, keramische, inductie of op gas.


Hoge energiekosten: ze verbruiken veel stroom en energie. Koken met inductie is aan een grote opmars bezig.

De platen zien er ongeveer hetzelfde uit als keramische kookplaten. Voor ieder type huishouden is er een gemiddeld energieverbruik berekend. Het elektriciteitsverbruik drukken we uit in kilowattuur (kWh). Het gemiddelde stroomverbruik in Nederland ligt rond 3. We gaan er vanuit dat je voor een maaltijd een maaltijd een half uur lang pitten op de hoge stand gebruikt.


Dit verbuikt tussen de en kWh wat neerkomt op . Inductie is ongeveer goedkoper dan een electrische kookplaat , en zal in dit geval 1kWh verbruiken op jaarbasis. De investering zeker waard: geen slijtage, direct warm, luistert, in tegenstelling tot keramisch , DIRECT, werkt dus eigenlijk net zo precies als gas, maar dan gemakkelijker! Een goed gasstel, elektrische kookplaat of inductiekookplaat is dus wel zo fijn. Koken op gas verbruikt jaarlijks gemiddeld kuub gas per jaar.


De inductie - en de keramische kookplaat gaan op stroom. Deze deed hierop een beetje navraag, ook bij andere merken en als antwoord kreeg ik dat alle toestellen met tiptoesten (dus inductie en vitrokeramische ) zo een standby verbruik (rond de watt) gaan hebben. Zijn er inductievuren waarvan jullie zeker weten dat deze een veel lager standby . De top van energiezuinige kookplaten.


De hoeveelheid energie die u verbruikt is afhankelijk van het soort kookplaat. De keramische plaat komt snel op temperatuur waardoor de kooktijd korter is. Inductie is zuinig in het gebruik maar u heeft wel speciale inductiepannen nodig.

Nadelen van een inductieplaat. Inductie is in vergelijking met een gasfornuis of vitrokeramische kookplaten het duurst. Je moet extra investeren in potten en pannen met een vlakke magnetiseerbare bodem. Inductiekookplaten verbruiken elektriciteit, wat een duurdere energiebron is dan gas.


Een elektrische kookplaat verbruikt ongeveer 2kWh stroom. Deze voordelige kosten vallen echter weg wanneer je huis niet op gas . De elektrische kookplaat blijft het duurste in verbruik. De prijs ligt ver boven de 1euro.


En investering in inductie kan al snel renderen, ze gebruikt gemiddeld 400kwh wat neerkomt op een prijs van ongeveer euro per jaar. Losse gril of bakoven, 7watt. Koffiezetapparaat, 9watt.


Bij het koken op gas zijn de kosten van aanschaf vaak lager dan bij keramisch of inductie : de meeste huishoudens hebben een gasaansluiting en gasfornuizen of gaskookplaten hoeven Welke pannen zijn geschikt voor koken op gas? Alle pannen werken op gas en gas is in verbruik vaak goedkoper dan . Dit kan op een keramische , halogene of inductiekookplaat. Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat hiervan de inductieplaat het minst belastend is voor het milieu.


Deze kookplaat maakt gebruik van inductieverhitting : door elektrische spoelen wordt een magnetisch veld gecreëer waarmee een pan . Net zoals een inductiekookplaat is een vitrokeramische kookplaat volledig vlak en dus erg makkelijk te onderhouden. Net omdat een vitrokeramisch vuur veel energie verbruikt , is het aangeraden om andere apparaten op een andere elektriciteitsgroep aan te sluiten. In vergelijking met een . Een klassiek elektrisch fornuis verbruikt immers twee keer zoveel energie als een kookfornuis op aardgas.


In de loop van de jaren zijn de elektrische kookplaten veel veranderd. We kennen allemaal de klassieke gietijzeren kookplaten. Daarna kwamen de keramische platen met weerstanden en de keramische platen met . Het verbruik van een inductie kookplaat verschilt per type pan en de grootte van de pan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.