donderdag 20 februari 2020

Potjes steriel maken

Voordat je jam- en weckpotten kunt gebruiken, moet je je jampotten schoonmaken (steriliseren). Dit kun je op verschillende manieren doen. Plaats een jamtrechter op de pot en schep of schenk de hete jam of confituur via de trechter in de pot. Goed leesvoer voor als je meer wilt weten over jam en andere conserven maken.


Ook in de oven kun je je potjes prima hygiënisch maken. Verwarm de oven voor op 1graden en zet de potjes met de opening naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven. Om de deksels en de rubberen ringen te steriliseren dompel je ze . Om producten langer te bewaren, bijvoorbeeld om jam te maken. Als je gelei of jam maakt en het ingekookte vocht daarvoor wilt gebruiken, moet je dit eerst filteren met een neteldoek voor de helderheid.


Een schuimspaan om tijdens het inkoken de schuimlaag of de pitjes van het fruit te scheppen. Een trechter om knoeien te voorkomen als je de confituur in kleine potjes schenkt. Als je iets langere tijd wilt bewaren, moet je er zeker van zijn dat de potten die je daarvoor gebruikt steriel zijn. Gewoon afwassen is niet genoeg, zeker niet als je de potten met een gebruikte vaatdoek afdroogt. Je kunt speciale inmaakpotten kopen, maar alle glazen potten met een klikdeksel zijn geschikt.


Potjes steriel maken

Je kan speciale bokalen kopen met een rubberen ring of beugelsluiting ( weckpotten), maar ook oude confituurpotjes recycleren. Je kan ook een grote pot water opzetten, en de bokalen hier een . Sterilisatie in een snelkookpan. De hoge druk en de hoge temperatuur maken deze methode ongeschikt voor plastiek flessen en spenen. Vul de snelkookpan met een bodempje water.


Je kunt de potten ook goed schoonmaken in de vaatwasser op het heetste programma. Ze zijn dan in ieder geval wel goed schoon. Ik zou ze voor de zekerheid nog even minuten in een hete oven . Uiteraard heb je potjes nodig om deze zelfgemaakte lekkernijen in te bewaren. Het is daarbij wel heel erg belangrijk dat deze potjes goed schoongemaakt zijn, want als ze niet steriel zijn zal je zelfgemaakte product heel snel bederven en dat is zonde.


Potjes steriel maken

Ook nieuw-gekochte potjes zijn niet steriel en moeten gesteriliseerd . Het is ooit begonnen toen ik inderdaad eens zelf jam wilde gaan maken. Ik ben een nogal impulsieve kok dus ik wilde direct beginnen. Echter, ik had geen potten om de jam in te bewaren! Omdat ik geen zin had om hiervoor naar de winkel te gaan, heb ik een kleine strooptocht langs de buren gedaan. Bewaar de overgebleven soda droog in een goed afgesloten plastic doos of glazen pot , anders trekt de soda vocht aan en wordt bikkelhard.


Tip: Gebruik bewaarde jampotten liefst maar 1. Potten of flessen die met een hete inhoud gevuld worden eerst in heet water warm maken. Zet ze tijdens het vullen niet op het koude . Aantal porties, potjes á 4gram. Het maken van jam is bijna gelijk aan het maken van confituur, met dien verstande dat dat jam sneller klaar is. Zelfgemaakte jams kun je goed bewaren in weckpotten.


Het is dan wel belangrijk dat de weckpotten steriel zijn, zodat er geen schimmel ontstaat. Er zijn drie manieren om weckpotten steriel te maken. Zorg in alle gevallen dat je schone handen hebt of draag schone handschoenen. Was de weckpotten, deksels, . Sommige voedselvlekken en -geurtjes lijken nooit meer uit plastic potjes te gaan, hoe hard je ook schrobt.


Gelukkig los je dat met deze trucs makkelijk op! De prijzen van tomaten zijn in de zomer laag, dus mooie tijd om een voorraadje te maken voor de komende tijd! Doe de saus in uitgekookte potjes (ook de deksels moeten steriel zijn), draai de potjes dicht en zet het min op zijn kop op het aanrecht.


Potjes steriel maken

Laat het afkoelen en zet het weg. Hang de ring in de pot met de lip tussen het glas, de stoom ontsmet dan ook de ring. Ik doe ze minuten in de oven op 1graden.


Daarna op de kop op een schone theedoek. De deksels laat ik tot gebruik . Voor de groenten zou ik zelf de voorkeur geven aan het ouderwetse wecken. Je kunt het proberen met de tomaten maar dan zal je heel erg secuur moeten . Misschien verklaart dat waarom sommige potten het eerste jaar wel gingen gisten en andere niet. Knoflook kan er in zoverre iets mee te maken hebben, dat die weer een ander . Geleisuiker heeft een bewarende werking.


Heeft u alleen gewone suiker of zoetstof, dan kunt u toch jam maken maar dan kunt u de jam voor de zekerheid beter wecken op graden gedurende minuten. Het mooiste resultaat krijgt u als u de jampotten zo hoog mogelijk vult. Als u de jampot op zijn kop zet en de pot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.