maandag 20 juni 2016

Grebbeberg

Grebbeberg

In de 18e eeuw werd vanaf hier de . Een Duitse legermacht van ongeveer 23. Deze werd drie dagen lang . Grebbeberg ten oosten van Rhenen door de Grebbelinie te breken. Inmiddels is de website uitgegroeid tot wellicht het meest uitgebreide en complete dossier denkbaar. Een digitaal overzicht dat de mogelijk meest tot de verbeelding . Vanaf deze plek zijn alle bezienswaardigheden en bijzondere . Hier liggen alleen militairen begraven.


Grebbeberg

In tegenstelling tot veel andere beklimmingen is deze heuvel niet bekend vanwege haar schoonhei maar vanwege een zwarte bladzijde uit de Nederlandse. Een heel bijzonder initiatief werd genomen door de provincie Utrecht. Zij stelde de niet-levende natuur centraal met haar idee om een landelijk netwerk te ontwikkelen van . Met een hoogteverschil van ruim meter biedt de berg een spectaculair uitzicht over de Blauwe Kamer, de Nederrijn en de Betuwe. Veel planten en dieren profiteren van de . In het voorterrein van de Grebbelinie werd er alles aan gedaan om de Duitse opmars te hinderen en te vertragen. Geurt van Silfhout, die toen acht jaar was, herinnert zich dat men dekking zocht . Vrijwel direct na de Nederlandse capitulatie werd hier een begraafplaats voor Duitse en Nederlandse soldaten.


Rhenen, gedenkplaat voor gevallenen zonder aanwijsbare rustplaats (foto: Nationaal Comité en mei). Rhenen, monument 22ste Regiment Infanterie (foto: Nationaal Comité en mei). Maar liefst een derde van het Nederlandse leger heeft zich hiervoor achter de Grebbelinie . Aan Duitse zijde kwamen iets meer dan driehonderd soldaten om. Na drie dagen van bloedige gevechten braken de Duitsers door.


Grebbeberg

Er vielen aan beide kanten veel doden en . Het is een vroegmiddeleeuws verdedigingswerk. Pieter de Vries weet als gids van het Cuneragilde veel te vertellen over de vroege geschiedenis van deze omgeving. Diep verscholen in de dichte bossen op de . Rang: (Utrechtse Heuvelrug) Zwaarte: kip.


Vanuit: Wageningen Straten: Grebbeweg (N225). KAART met hellingspercentages Terug naar Utrechtse Heuvelrug. Voor de hoofdrollen zijn onder anderen Waldemar Torenstra, Willem Voog Geza Weisz en Huub Stapel al benaderd. Acteurs Huub Stapel, Géza Weisz, Willem Voogd en Waldemar Torenstra spelen de hoofdrollen.


Grebbeberg

Onder meer Huub Stapel in door Martin Lagestee geregisseerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.