vrijdag 30 december 2016

Pijn in duim bij buigen

Pijn in duim kent veel mogelijke oorzaken. Een pijnlijke duim bij buigen of kracht zetten treedt onder meer op bij artrose, reuma of een skiduim. Het belangrijkste symptoom van een peesontsteking van de duim is pijn terhoogte van de duimbasis , uitstralend naar de pols toe.


Verergert de ontsteking . Nu weer een dagje verder en als ik mijn duim even stil heb gehouden doet het buigen de eerste keer erg veel pijn en knakt er nog meer.

Heb toch maar een afspraak gemaakt bij de huisarts, daar kan ik maandag terecht, mits het teveel pijn gaat doen dan ga ik vanmiddag nog langs de ehbo, ben toch in . Kan duim niet meer buigen. Aan de wijsvinger of pink komt. Eerst is er lichte pijn of irritatie als je je vinger wilt buigen of strekken.


Je vinger komt met een . Goede pijnstillers: pijn dempen zodat in het gewricht bewogen kan worden (niet zwaar belasten met pijnstiller!) Stabiliseren. Het basis gewricht (CMC gewricht) geeft onze hand de unieke mogelijkheid om zeer kleine en ook grote voorwerpen te manipuleren.

U kunt bijvoorbeeld de polsen buigen en strekken, een vuist maken, en de vingers strekken en spreiden. Mijn rechter duim kan niet meer verder dan gewoon recht. Buigen gaat ook nog maar een klein stukje.


Wijsvinger en middelvinger gaat wel. En mijn hand wil niet meer uit de houding van teugels vast houden. Pijn en zwelling van de vingergewrichten,. Wat zijn de verschijnselen bij een peesirritatie van de Quervain? De zijkant van de pols, direct onder de duim , is gevoelig of pijnlijk.


De pols kan aan de duimkant dik worden. Iets vastpakken wordt lastig en kan pijn doen. Uw duim buigen , dwars over uw handpalm, doet pijn.


Als u uw duim beweegt, voelt u . De gewrichten in de hand en pols worden stijf en het bewegen gaat pijn doen. Handartrose komt vooral voor aan de bovenste gewrichten van de vingers (zie ook de artikelen over vingerartrose: het DIP-gewricht (vingertop) en het PIP- gewricht (halverwege de vinger)) en aan het basisgewricht van de duim. Daarnaast krijgt u veelal ook te maken met stijfheid en zwelling op deze locatie.

Daardoor kunt u uw vinger niet meer goed buigen en strekken. Omdat dit schaniergewrichten zijn kunnen deze normaal gesproken alleen strekken en buigen. Ook kan er krachtverlies . De duim heeft kenmerken van een zadelgewricht waardoor deze in meerdere richtingen kan bewegen.


Bij de skiduim is een gewrichtsbandje van het duimgewricht beschadigd. De klachten ontstaan meestal na een ontwrichting van de duim. Dit kan onder andere gebeuren door een val of wanneer de duim tijdens het sporten door een aanvliegende bal naar buiten toe klapt. De stijfheid vermindert bij bewegen. Artrose begint meestal met stijfheid en pijn.


Bv de vingers kunnen niet meer helemaal strekken (extensie) of buigen (flexie). Als je geen erge pijn hebt na het ongeval, bestaat de kans dat het niet gebroken is. Het doet veel pijn als je de duim aanraakt of probeert te buigen. Over het algemeen geldt dat hoe dichter de pijn bij het gewricht zit waar je duim samenkomt met de hand (dichtbij het stuk vel tussen je duim en je wijsvinger), hoe meer reden . Deze pijn ontstaat met name bij het buigen en strekken van de duim en kantelen van de pols. U heeft pijn aan de duimzijde van de pols.


Wanneer de klachten niet worden behandel breidt de pijn zich vaak uit richting de onderarm. De pijn kan geleidelijk of ineens zijn ontstaan. Bij ernstige klachten kan er sprake zijn van . Bij langdurige ontsteking ontstaat er dan een verdikking in de peesschede, die de pees hindert bij overgang van buigen naar strekken en omgekeerd. Dit veroorzaakt het typische haperen. Een springvinger of springduim begint vaak met pijn of een vervelend gevoel aan de basis van de vinger of duim.


Pijn bij dingen vasthouden of blaadjes omslaan van boek of krant. Hiervoor wordt een metalen pin (k-draad) geboord via het uiteinde van de vinger door het eindkootje waardoor deze niet kan buigen en de pees kan .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.