woensdag 26 april 2017

Oranjeboom brouwerij

Oranjeboom is een Nederlands biermerk, vooral bekend van zijn pilsbier. Later werd het bier ook in Breda gebrouwen. De brouwerij is oorspronkelijk voortgekomen uit een tweetal brouwerijen. Een merk dat de tand des tijds heeft doorstaan, met een brouw historie van meer dan 3jaar. Klik de link voor de eerste verkooppunten.


Onze naam is een referentie naar de stadhouder, de Prins van Oranje.

Het bedrijf was gevestigd aan de Coolvest. Dat is voor het stadsbestuur reden om de straat . Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers, tegenwoordig kortweg Het Brouwhuis genoemd. Na 3jaar wordt er in Breda geen bier meer gebrouwen.


De daadwerkelijke vergunningen zijn nog niet verstrekt maar het nieuws ging door Breda als een lopend vuurtje. Achter het voormalige brouwhuis en het oude monumentale hoofdkantoor van brouwerij De Drie Hoefijzers moet een garage komen met ongeveer . De toenmalige eigenaar Interbrew verplaatste de productie naar de brouwerij van Dommelsch in Dommelen (NB) en naar Belgische brouwerijen. Daarmee wordt het bedrijf na Heineken de tweede marktpartij in Nederland.

Interbrew Nederland heeft al een brouwerij in het Brabantse Dommelen (5werknemers), van waaruit de . Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat de brouwerij niet levensvatbaar meer is. UDB besteedt zijn bierproductie uit aan andere brouwerijen. Zelf regelt UDB de logistiek, verkoop en marketing.


Prent in nieuwe aluminium lijst. Vz rechtsonder gesigneerd: C. Toch zette Feltmann door, en ontwikkelde Heineken Gerste en Gerste (later Heineken Lager genaamd), ondergistende, maar niet gelagerde bieren die inderdaad gretig aftrek zouden . Arcener brouwerij nu van Oranjeboom. Zoals de naam van de oorspronkelijke brouwerij al doet vermoeden maakte de . Verzendkosten (€ 66: ongevouwen met versteviging) kijk ook eens bij mijn. Onder deze vlag heeft de brouwerij het nog een paar jaar volgehouden totdat het brouwen in . Soms heb je van die momenten dat je denkt de beste verlaten plaatsen gezien te hebben, dat een voortzetting van je avonturen nooit meer die mooiste ervaringen kan evenaren.


Tom Anderegg, met de heren Tien van de Locht, Wim Verheijen en Bertus Minten ( De Snelle ) eigengebrouwen Anker-bier verkopen. Het is de bedoeling om de brouwerij in ere te herstellen en daaromheen een grand café, restaurant en proeflolkaal te bouwen. Twee machinekamers worden . Het grondgebied van de brouwerij , dan al apotheek, strekt zich uit van de Demer tot aan de Emmasingel.


Hüsken met dank aan DSOB Eindhoven).

Eind 19de eeuw werd op Zuid - bij de Oranjeboomstraat - een moderne fabriek geopend. Johan van Gurp, BN De Stem, Digitale bestanden, BredaStadsarchief Breda. Het hoofdkantoor van AB InBev in Nederland zit in Breda. Ik vermoed dat dit pand een bierhuis is geweest en geen brouwerij.


Er zijn al diverse bedrijven gevestigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.