donderdag 23 december 2021

Zelf dikke yoghurt maken

Werken met een levend product als yoghurt houdt in dat verschillende factoren van invloed zijn op het eindproduct en dus ook op de dikte. Wat voor jou de juiste structuur is blijft een kwestie van experimenteren. De onderstaande tips helpen je om dikkere yoghurt te maken.


Houd hierbij in gedachten dat . Omdat ik zelf van die dikke Turkse yoghurt het lekkerste vind koos ik ervoor om die als basis te gebruiken.

Je moet namelijk een yoghurtcultuur kiezen die je erg lekker vindt want zo zal jouw yoghurt dan, als het goed is, ook gaan smaken. Die dikke yoghurt die ik zo lekker vind heeft een vetpercentage van . Benodigdheden Voor yoghurt hebben we nodig: Een pak volle melk, bio,campina,AH, maakt niet echt uit. Bij personen met lactose-intolerantie wordt lactose onvoldoende gehydroliseerd in de dunne darm waardoor het de dikke darm onveranderd bereikt.


Toen wilde ik een yoghurtmaker kopen, maar dat vond mijn man geen goed idee. Gelukkig vond ik toen de blog van Anita. Zij maakt yoghurt in een fleecedeken, en ik dacht meteen aan mijn hooimadam. Ik moest er een poosje mee experimenteren, maar inmiddels maak ik heerlijke dikke yoghurt van de .

Koop een beker natuuryoghurt , zonder suiker en smaak. Hier zitten de melkzuurbacteriën in die u nodig heeft voor het omzetten van lactose in melkzuur. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd.


De lactose in de melk wordt door de bacteriën afgebroken tot melkzuur, waardoor de pH waarde daalt. Tijdens de groei vindt omzetting van een deel van de lactose (melksuiker) in melkzuur plaats, waardoor de melk verzuurt (de pH daalt). Melk bevat caseïne (een melkeiwit), dat.


Griekse yoghurt is een dikke romige standyoghurt waar vocht uit weg gezeefd is. Het vetgehalte is daardoor zeer hoog en . Yoghurt komt oorspronkelijk uit Turkije. Inmiddels is yoghurt wereldwijd een populair product. Het wordt in veel landen gemaakt: in Griekenland nog dikker dan in.


Maar wat is nou precies het verschil tussen dunne en dikke yoghurt ? En welke rol spelen kleine vriendelijke bacteriën. Zelf yoghurt maken is heel eenvoudig met een yoghurtmachine. Vanaf de eerste keer yoghurt maken , kun je van wat je hebt gemaakt iets nemen voor de volgende keer.


Maar dan is het resultaat een hele dunne, meer dikke karnemelkachtige substantie.

Omdat we met zovelen zijn, maken we ook onze eigen yoghurt. Na uur is er een dikke zure brei (wrongel) ontstaan. Omdat een echte yoghurtcultuur het alleen doet tussen. En ik kreeg een machine te pakken!


Dat ze er een week later nog lagen, omdat echt niemand erop zit te wachten om zelf yoghurt te maken , hebben we het niet over. Makkelijk recept om zelf yoghurt te maken met of zonder yoghurtmachine: ideaal om op superhete zomerse dagen goedkoop fruitsmoothies te maken met eigen yoghurt. Een gewone fles flink gewikkeld in isolerende winterkleding ( dikke wollen sokken rond een fles bijvoorbeeld) gaat ook en de doe het zelvers met een . Veel zuivel kan je thuis zelf simpel maken. Vele recepten daarvoor vindt men op Nederlands Dis. Het principe is simpel: je neemt een liter melk en een zakje yoghurtfermentaat, of twee lepels gewone yoghurt (mag van je vorige maaksel zijn, maar dat kan je max keer herhalen), mengt . Tis hier een laboratorium, maar voor zelf yoghurt maken zijn de benodigdheden erg overzichtelijk: thermometer, machine, halfvolle melk en start yoghurt.


Vroeger maakte men zelf yoghurt van rauwe melk. In heel veel landen is het nog steeds gebruikelijk. Je maakt de yoghurt het liefst van rauwe melk, ja rauwe melk je leest het goed.


Zet nu de pot direct weg in bijvoorbeeld een dikke deken, een koelbox of een hooikist. Hebben jullie zin om zelf yoghurt te maken ? Ja, dat kun je zelf en het is heel makkelijk. Om lekkere dikke yoghurt te eten als toetje maak ik die zelf. Om te beginnen is er een yoghurtcultuur nodig.


Dikke , romige boerenyoghurt heet yiaoúrti sakoúlas - yoghurt uit de zak, verwijzend naar het kaasdoek waarin het uitlekt. Dikke yoghurt uit potjes (met een vetpercentage van procent) wordt aangeduid als strangistó, uitgelekt. Het is heel makkelijk zelf te maken en . Er zitten wel wat klontjes in, maar dat kan komen omdat ik de dikke yoghurt niet zo nauwkeurig door de melk heb geroerd. De dunne structuur kan misschien .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.