donderdag 1 september 2016

Frituren zonnebloemolie

Frituren met zonnebloemolie verstoort de lichaamsfuncties. Ontdek welke olie veilig en goed voor je gezondheid is. Je moet ze niet alleen vermijden als frituurvet , maar ervoor zorgen dat je ze helemaal niet gebruikt. Zowiezo is frituren in olie beter voor je bloedvaten dan in verzadigd vet, je ziet in de patatzaken al bijna nooit meer een klomp vet in de frituur verdwijnen. Thuis frituur ik gewoon op het gasfornuis ook in zonnebloemolie maar naar mijn idee duurt het lang voordat de patat knapperig en bruin is.


Afgelopen week hebben we sinds maanden weer eens de frituurpan schoon gemaakt om te gaan gebruiken.

We hebben deze een half uur aan gezet met water en een vaatwastablet (tip van internet). Gister heb ik er zonnebloemolie in gedaan om frietjes te bakken. Ik wil graag gaan frituren in zonnebloemolie. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? Kan je meerdere keren frituren in dezelfde olie, of moet je elke week zeg maar nieuwe olie nemen.


Frituurolie bestaat meestal uit plantaardige oliën. Het meest gebruikte frituurolie is zonnebloemolie. De meeste plantaardige oliën staan in de Schijf van Vijf.


Het is dus het verstandigst om te frituren in onverzadigd vet.

Zonnebloemolie is tegenwoordig in veel producten verwerkt en wordt gebruikt om te frituren. Hierdoor wordt een krokante korst gevormd. Voor kleine hoeveelheden voedsel is een frituurpan goed bruikbaar, voor grotere hoeveelheden is grotere apparatuur benodigd. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren tot een temperatuur van ca.


Ook in schoonheidsmiddelen wordt zonnebloemolie toegepast. In geraffineerde vorm wordt de olie voor uiteenlopende industriële doeleinden gebruikt. Als je het maar slim doet. Dus met het juiste frituurvet.


Tips voor gezond frituren. Ik frituur altijd in doodgewone zonnebloemolie , huismerk supermarkt. Kost geen drol en ik vind met name de patat er altijd erg lekker kanpperig uitkomen.


Ook de geur vind ik prima te doen. Gaat overigens vrij lang mee vind ik, ligt er natuurlijk wel aan wat je precies frtituurt. Deze bewerkte of ' geraffineerde' zonnebloemolie is niet alleen langer houdbaar, maar heeft ook een hogere rookgrens (zo'n 1tot 2graden Celsius). Veel gepaneerde dingen . Let wel: bij grote hitte, zoals bij frituren , gaat veel van de voedingswaarde en gaan veel vitaminen verloren.


De olie is goed bestand tegen hoge temperaturen en daardoor geschikt om te frituren. Omdat de smaak van de olie heel neutraal is, is de olie ook ideaal voor het maken van mayonaise en dressings.

De kwaliteit van spijsolie is niet altijd te controleren. Ook wordt zonnebloemolie vaak gebruikt in margarine. De olie is zacht van smaak en heeft een zonnige, gele kleur die haar naam eer aandoet. Omdat zonnebloemolie neutraal van smaak is, is zij . Voor de gezondheid is het het beste om te frituren in vloeibaar vet of met olie.


Dat de vloeibare en zachte soorten vet het gezondst zijn, komt doordat ze relatief weinig verzadigd vet bevatten en relatief veel onverzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloe terwijl onverzadigd vet het juist verlaagt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.