donderdag 16 december 2021

Ziekte van quervain pols

Bij de ziekte van De Quervain is er pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols. De achterliggende oorzaak is een irritatie van de peesschede en de twee pezen die hier doorheen lopen. Het is zeer belangrijk een juiste diagnose te stellen: als weerstandstesten of de test van Finkelstein negatief zijn is er eigenlijk absoluut geen sprake van een syndroom van De Quervain.


Manuele mobilisatie van de betrokken gewrichten, zachte tracties zijn evenzeer aangewezen. Oefentherapie voor selectieve training van .

Het syndroom van De Quervain. Peesontsteking van duim en pols. Vaak volstaan rust en medicijnen. Soms is een operatie nodig. Hier leest u meer over de oorzaak, diagnose en behandeling.


In het begin is er pijn aan de duimzijde van de onderarm. Wordt u niet behandel dan kan de pijn zich uitbreiden naar de duim en de bovenzijde van de onderarm. Als u kracht zet met uw hand kunnen de .

Kortom activiteiten waarbij er een . Wat is het syndroom van De. De aandoening van De Quervain genoemd naar de Zwitserse chirurg Fritz de Quervain , wordt veroorzaakt door irritatie of ontsteking van het slijmvlies in een peeskoker aan de duimzijde van de pols. De ontsteking veroorzaakt een zwelling en verdikking in de ruimte rond de peeskoker, waardoor duim- en polsbewegingen. Bij bovengenoemde aandoening, ook wel tendovaginitis stenosans van de.


De ziekte van Quervain is een polsaandoening waarbij irritatie en ontsteking optreedt aan de pezen en peesschede. Aan de handpalmzijde van de onderarm heb je buigspieren waarmee je de hand kunt bewegen en dingen vast kunt pakken. Bij deze aandoening zijn de pezen van duimspieren geïrriteerd.


De zijkant van de pols , direct onder de duim, is pijnlijk. Rustig aan doen met de hand vermindert de klachten. Bij veel pijn kunt u een pijnstillende gel smeren of een pijnstiller innemen. De ziekte van De Quervain is vernoemd naar de Zwitserse chirurg Fritz de Quervain en wordt veroorzaakt door irritatie of ontsteking van de pees, in de pols , aan de basis van de duim (zie figuur 1). Tendovaginitis stenosans.


Heeft u pijn aan de duimzijde van uw pols ? Mogelijk heeft u de ziekte van De Quervain. Het belangrijkste symptoom is pijn aan de duimzijde van de pols.

De pijn verergert bij beweging van de hand en de pols. Met name moeders hebben vaak last van deze aandoening. Het veelvuldig optillen van een. De handtherapeut kan u instructies geven over wat wel en niet mogelijk is.


Syndroom van De Quervain. Ook helpt de handtherapeut u . Spieren zijn met botten verbonden via pezen. De bewegingen van de spier worden door de pees op het bot overgebracht.


Tussen uw onderarm en uw duim lopen onder andere twee stekpezen. Die pezen moeten bij de pols een knik maken en daarom houdt een bandje van steunweefsel, het . Men ziet wel vaker peesontstekingen van de pols bij vrouwen dan bij mannen. Samen met een onderzoek van je pols of duim heeft hij dan meestal voldoende informatie om de diagnose te stellen.


Home Ziekten , behandelingen en onderzoeken Ziekten en aandoeningen De Quervain. Pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols. De Quervain tendinitis komt vaker voor bij jonge moeders door het uitvoeren van bewegingen van de pols die ze niet gewoon zijn en door hormonale veranderingen.


Een aantal pezen voor de duim passeren een strakke tunnel of peesschede wanneer ze de pols kruisen. Deze peesontsteking is te wijten aan een gelokaliseerde verdikking van de peesschede waardoor de tunnel nauwer wordt en de pezen moeilijker schuiven. Dit gaat gepaard met symptomen zoals pijn en gevoeligheid . Als de binnenkant van de peesschede ontstoken raakt, worden deze dikker en nauwer. Hierdoor glijden de pezen minder goed door de tunnel.


Dit geeft pijnklachten en soms zwelling aan de duimzijde van de pols.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.